Ruta Modernista: Centre Històric i Casa Museu

Aquesta ruta es fa un dissabte al mes. Cal consultar a l’agenda del web la disponibilitat. La ruta és oberta a tothom. Comença a les 11 h del matí a la Casa museu. La visita té una durada aproximada de dues hores. Cal demanar cita prèvia per poder participar a la ruta, al mail canet.canetmuseu@canetdemar.cat o al tel.: 937 954 615.

El visitant veurà edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner com l’Ateneu o la Casa Roura. També podrà gaudir de la bellesa de l’Església parroquial i d’algunes cases construïdes pels americanos.
Recorregut: Riera Sant Domènec, carrer Ample, carrer Castañer, plaça Macià, Escales del Sant Crist, carrer Església, riera Buscarons i Casa museu Lluís Domènech i Montaner.

Més informació

Casa museu Lluís Domènech i Montaner
Xamfrà rieres Buscarons i Gavarra, s/n
Tel.: 937 954615
canet.canetmuseu@canetdemar.cat
Més informació sobre els preus de les rutes i visites guiades

Ateneu de Canet (1884-1885)

Carrer Ample, 2

L’Ateneu és una obra primerenca de Lluís Domènech i Montaner. És un edifici modernista que ja apunta maneres amb les combinacions de les artesanies, com la forja de la façana, plena de formes vegetals i escuts heràldics que fan referència a Canet, Catalunya i la província de Barcelona, i els esgrafiats, amb representacions de l’escut de Canet, dracs, les inicials AC de l’Ateneu de Canet, al·legories i escenes mitològiques inspirades en el poema L’Atlàntida de Jacint Verdaguer. Actualment és la seu de la biblioteca municipal P. Gual i Pujadas. Al vestíbul de l’edifici s’hi pot contemplar una rèplica de La Mediterrània, de l’escultor Domènec Fita i Molat. L’any 1995 es va estrenar la façana sud de l’edifici i s’hi va col·locar un bust de l’arquitecte.

Biblioteca P. Gual i Pujadas
Tel.: 937 956 037
Horaris de la biblioteca:
Matins: Divendres de 9 a 14 h. Dissabtes de 10 a 13.30 h
Tardes: De dilluns a dijous de 15 a 20 h

Casa Roura (1889-1892)

Riera de Sant Domènec, 1

Lluís Domènech i Montaner va projectar la residència d’estiu de Jacint de Capmany i Francesca Roura –cunyada de l’arquitecte–, inspirada en l’arquitectura medieval centreeuropea. Domènech utilitzà el maó vist per a les façanes, que combinà amb la ceràmica vidriada de teules i detalls decoratius. En destaquen també la forja, la vitralleria, l’ebenisteria, l’escultura i la pintura. Està situada en un dels carrers principals del municipi. Actualment és un restaurant.

Actualment és la seu del 6Q Restaurant, tel.: 937 940 509
Horaris:
De dimarts a diumenge de 13 a 17 h Dilluns tanca

Castell de Santa Florentina (1899-1912)

Rial de l’Aubó, s/n

Lluís Domènech i Montaner va rebre l’encàrrec de reformar i ampliar l’antiga casa forta de Canet, propietat de Ramon de Montaner i Vila. El resultat és un gran castell d’aspecte medieval amb torres, merlets i matacans, un gran pati d’armes, una galeria gòtica, una capella i una cripta, de la qual en destaca el sarcòfag, amb l’escultura jacent de l’esposa de Ramon de Montaner, obra de l’escultor Miquel Blay.

És un edifici particular i es pot visitar de dimarts a dissabte en horari variable segons temporada, consultar a www.castelldesantaflorentina.com
La cripta, on hi ha una escultura feta per Eusebi Arnau, només es pot visitar un cop l’any durant la celebració de la Fira Modernista de Canet de Mar, el mes de setembre

Tel.: 936 72 08 84
www.castelldesantaflorentina.com

Can Rocosa (1904-1906)

Xamfrà riera Gavarra amb riera Buscarons

A inicis del segle XX, la família Domènech Roura comprà una casa de poble del segle XVII, que comunicava a través del pati amb dues cases adjacents, propietat de l’arquitecte. El 1905 Domènech inicià la reforma de la casa per adequar-la a despatx i arxiu professional. Domènech va respectar els elements originals, tot i que hi incorporà elements d’altres obres, com els arrambadors del Palau de la Música o de l’Hospital de Sant Pau, les proves de guix de les llindes de la Casa Lleó Morera, les rajoles de ceràmica de reflex metàl·lic de la Casa Thomas o els botons de ceràmica de la Fonda Espanya. A Can Rocosa es conserven també la taula de treball i la llibreria dissenyades per l’arquitecte. Actualment forma part de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner.

Magatzem i despatxos Fàbrica Jover, Serra i Cia. (1909-1910)

Riera del Pinar, 12

Entre 1908 i 1909 la Fàbrica Jover, Serra i Cia va anar creixent, és per això que els propietaris van decidir ampliar el recinte fabril amb un edifici que allotgés el magatzem, despatxos, una màquina de vapor i nous telers. Lluís Domènech va comptar amb la col·laboració del seu fill Pere Domènech Roura. És una obra projectada amb maó vist de la qual en destaca la coberta catalana, els grans finestrals dentats i la rosassa central de ceràmica.

Casa Domènech (1918-1919)

Xamfrà riera Gavarra amb riera Buscarons

Lluís Domènech i Montaner va fer una reforma integral de la casa familiar de Canet amb la col·laboració del seu fill Pere Domènech i del seu gendre, Francesc Guàrdia. És un edifici modernista tardà que Domènech va fer per a la família, del qual en destaca la tribuna d’estil gòtic amb arcs trilobulats i el pis superior amb obertures arquejades d’obra vista decorades amb ceràmica de motius florals. Actualment forma part de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner.

Casa museu Lluís Domènech i Montaner
Xamfrà riera Gavarra amb riera Buscarons
Tel.: 937 954 615
De dimarts a divendres de 10 a 14 h
Dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 19 h
Diumenge de 10 a 14 h
Abril, maig, juny, juliol, agost i setembre, també divendres de 16 a 19 h
Tancat els dilluns i el darrer cap de setmana de mes i festius.
canet.canetmuseu@canetdemar.cat
Més informació sobre els preus de les rutes i visites guiades

Panteons del cementiri municipal

Cementeri municipal, carrer Sant Marc

Làpida de Lluís Domènech i Roura (1887)

Làpida de marbre blanc dissenyada per Lluís Domènech i Montaner per al seu fill Lluís, que morí quan tenia un any i mig. En destaca la seva senzillesa, amb una creu potençada i la inscripció amb lletra gòtica domenequiana.

Panteó Domènech Roura (1910)

Panteó senzill de pedra on destaca l’altaret de marbre blanc de l’escultor Josep Llimona, que hi representà el Sant Crist envoltat d’un dosseret de roses blanques.

Panteó Josep Montaner (1910)

Panteó de planta quadrada, amb un sòcol de carreus de pedra, rematat amb uns merlets senzills. L’obra no es va finalitzar.

Panteó Font Montaner (1912)

Panteó de planta rectangular d’aire romànic i amb una teulada rematada amb una cúpula recoberta de mosaic ceràmic. En destaquen les escultures al·legòriques dels evangelistes a les quatre cantonades, obra de Pau Gargallo, i la reixa de la porta d’entrada, dissenyada pel mateix arquitecte.