A Comillas, Cantàbria, s'hi troba un notable nucli d'arquitectura modernista amb obres d’Antoni Gaudí, de Lluís Domènech i Montaner i de Joan Martorell, la majoria encarregades pel primer marquès de Comillas, Antonio López y López. De Domènech hi trobem el projecte final de la Universitat Pontifícia i el Cementiri, que desglossem a continuació, a més d’obres menors com la font anomenada de los Tres Caños (1899), el portal de la Universitat Pontifícia (1892), i el monument al Marquès de Comillas (1890). Entre les altres obres destaquen les de Gaudí, especialment la casa anomenada el Capricho (1883-1885) així com la Puerta del Moro (1900). De Joan Martorell hi trobem el Palacio de Sobrellano (1882-1888) i el projecte inicial de la Universitat Pontifícia (1883-1992).
Per saber-ne més de la Ruta Modernista de Comillas, i informació turística en general de Comillas, podeu visitar el website www.comillas.es
Oficina Municipal de Turisme de Comillas. Plaza Joaquín del Piélago nº 1, bajo. Tel.: 942 72 25 91
www.comillas.es / oficinadeturismo@comillas.es
La Cardosa, s/n
Quan Lluís Domènech i Montaner va assumir el projecte del Seminari Pontifici de Comillas, l’arquitecte que l’havia començat el 1883 per a la Companyia de Jesús, Joan Martorell, ja el tenia força avançat. Domènech es va fer responsable de la segona fase de les obres, que inclouen la consolidació d’estructures, especialment de l’església, i tot un conjunt de reformes espacials i decoratives del vestíbul, del paranimf, de la capella i de la mateixa església.
La importància del conjunt del projecte és l’intens programa decoratiu d’arts aplicades, una mostra de les quals es troba a la Casa-Museu Domènech i Montaner de Canet de Mar (revestiments ceràmics de l’església, en blau cel i daurat, que l’arquitecte va col·locar al voltant de la seva llar de foc, i relleus escultòrics de portes de l’escultor Arnau). Per a l’entrada principal, Domènech va dissenyar una porta plena de simbolisme marià amb models escultòrics en bronze d’Eusebi Arnau que es van fondre al taller de Masriera i Campins de Barcelona. El vestíbul condueix a través de tres grans arcades a l’escala monumental que porta a la planta noble, amb un sostre de fusta decorat a tres nivells, el paranimf amb pintures d’Eduard Llorens del 1891, i l’església pública, on es troben els bancs reclinatoris, disseny de Domènech, d’influència goticista amb l’aportació de nous elements.
A la planta baixa Domènech va decorar les sales dels laboratoris de física i la biblioteca. ambdues estances amb portes de gran bellesa. A l’església va substituir el terra per mosaic romà i va projectar les capelles laterals (amb pintures de Joan Llimona, Eduard Llorens i Josep M. Tamburini) i la decoració
de la porta d’entrada, amb un relleu de bronze de Sant Jordi i el drac emmarcats en pedra treballada. També cal esmentar la portalada d’accés al recinte. coronada per un conjunt heràldic.
Seminario Mayor de Comillas
Antigua Universidad Pontificia
La Cardosa, s/n – 39520 ComiIIas (Cantabria)
Tel. 942 715 500
Més informació a: www.fundacioncomillas.es
Visites guiades:
Reserves per teléfon al 942 598 425 o a https://centros.culturadecantabria.com/
C. las Paserucas, 25
Quan estava treballant en l’edifici del Seminari pontifici de la Companyia de Jesús de Comillas, a Domènech i Montaner li van encarregar el projecte de reforma del Cementiri Municipal de San Cristóbal de Comillas. El conjunt monumental, en perfecta simbiosi entre el paisatge de la cornisa cantàbrica i les ruïnes de l’antiga església parroquial, està presidit per la magnifica escultura d’un àngel exterminador feta per Josep Llimona el 1895. L’element més decoratiu és la monumental portalada principal coberta per un arc de mig punt inscrit sota una teulada a dues aigües. El cementiri està envoltat per una tanca de pedra decorada amb pinacles rematats amb creus, seguint els desnivells del terreny.
El cementiri normalment és obert per a la seva visita fins al vespre.