Ruta Canet de Mar

Casa del notari Pere Rull

De la Casa Rull són interessants els exteriors, a l'interior només es conserven alguns paviments hidràulics.

L'edifici s'ha de considerar com una unitat artística i això queda clar pel fet que no té façanes separades sinó que la barana del balcó uneix les tres en una de sola. L’edifici va ser encarregat a Domènech i Montaner pel notari Pere Rull i Trilla l'any 1900, data de plenitud màxima del Modernisme arreu d’Europa. Per primera vegada a Reus, es construeix una casa amb trets Art Nouveau purs, com és la barana del balcó de pedra del primer pis, amb decoració vegetal de tiges i fulles en la forma ondulada coup de fouet (cop de fuet). Aquesta barana unifica les tres façanes en una de sola i accentua el “diàleg” de l’arquitectura amb la natura del jardí, on els motius vegetals i florals de la pedra treballada prenen vida real. També per primera vegada, Domènech aplica el maó vist a un habitatge. Fins aleshores, l’arquitecte havia usat aquesta solució - reservada per a les construccions industrials - en edificis d’ús col·lectiu, com l’Editorial Montaner i Simon o el Cafè-Restaurant de l’Exposició Universal, però mai a una casa particular.

A la façana també hi trobem elements decoratius simbòlics o al·legòrics, alguns relacionats amb l’ofici de notari de Pere Rull, com la gran ploma per firmar i donar fe, entre les inicials PR, dos parells de balances de la justícia i el lleó de la fortalesa que sosté el llibre de la llei. A més hi ha ornaments medievals, una reminiscència de l'etapa eclèctica i pre-modernista que Domènech està tancant: dracs al xamfrà i al coronament, un casc d’armadura sobre l'escut heràldic que simula les balances, merlets coronats que rematen la façana per dalt, trencaaigües als balcons del primer pis i acabats flamígers a les llindes de les finestres del segon pis. En l’evolució del Modernisme, l'ornat medieval de les façanes anirà deixant pas a l'ornat naturalista, i les cases amb reminiscències d’antics castells adoptaran un revestiment exterior com de jardins urbans: flors, fruits i motius vegetals de tiges i fulles es transformaran en baranes i reixes de ferro forjat, en esgrafiats, en ceràmica en relleu o simplement acolorida, en pedra treballada.

Pere Rull va morir sense fills i va llegar la seva casa a l’Ajuntament de Reus amb la condició que es dediqués sempre a finalitats culturals. Complint aquesta condició, la Casa Rull va allotjar primer el Museu-Arxiu Prim-Rull, i actualment és la seu de l’lMRC, un organisme municipal que es dedica a tasques de dinamització cultural.