Ruta Canet de Mar

Casa Thomas

Josep Thomas va ser el fundador de Tipografia Thomas, una empresa que es dedicava a l’edició, la impressió i el fotogravat, i que arribà a ser una de les impremtes més conegudes del país. Amb el negoci consolidat, Thomas decidí traslladar l’activitat empresarial a una nova seu, el projecte de la qual va encarregar a Lluís Domènech i Montaner. Domènech plantejà un edifici amb planta baixa i soterrani per ubicar-hi el negoci i un pis superior destinat a habitatge per a la família. De la Casa Thomas en destaca el gran arc escarser sense particions, que permet l’entrada de llum tant a la planta baixa com al soterrani.

La façana

La façana estava composta per un cos central amb un gran finestral que ocupava gairebé l'alçada d'una planta, una galeria al primer pis i una cresteria que coronava l’edifici. El cos visible des del nivell del carrer, de planta baixa i primer pis, produïa un efecte d'aplatament degut a la grandària del finestral. Domènech compensà aquest efecte projectant dos cossos simètrics a cada costat, més elevats i coronats per detalls escultòrics de pedra combinats amb elements de forja.

A la planta baixa d'aquests dos cossos, hi situà dues entrades, que conduïen a la impremta i al pis familiar.

El parament de la façana està treballat amb pedra de Montjuïc, inclosa la barana correguda del primer pis, amb representacions de gira-sols encadenats. Domènech obre la lògia del primer pis amb columnes jòniques amb fusts estriats i elements zoomòrfics, vegetals i florals que les envolten. Va combinar el treball de pedra de la façana amb la ceràmica esmaltada i amb botons ceràmics en relleu decorats amb la tècnica del reflex metàl·lic.

L’entrada de l’escala que condueix al pis principal està revestida amb el mateix tipus de ceràmica i en destaquen la barana i els relleus escultòrics de pedra amb figures zoomòrfiques.

La reforma del 1912

El 1912, els fills de Josep Thomas van decidir ampliar l’edifici aixecant tres plantes més. Francesc Guàrdia i Vial, encarregat del projecte de reforma, va bastir els nous nivells mantenint l’estil domenequià i traslladant la cresteria escultòrica a la part superior, respectant així l’obra original de Domènech.

Una botiga de disseny

La planta baixa acull actualment la botiga de mobles Cubiñá, i és oberta al públic en horari comercial.