Domènech i Montaner va construir el Palau Montaner sota el mecenatge de Ramon Montaner, client, amic i cosí germà, que el seu pare havia acollit com un fill, i que amb el negoci editorial havia amassat una gran fortuna, suficient com per a finançar edificis com el de l’editorial Montaner i Simón, el Palau Montaner i l’imponent Castell de Santa Florentina, a Canet de Mar.
L’estil de Domènech i Montaner és molt més evident en la decoració interior del Palau Montaner, on va treballar amb els seus col·laboradors habituals -el vitraller Rigalt, l’escultor Arnau i l’ebenista Homar- que no pas en els exteriors de I'edifici, que l’arquitecte va agafar quan ja feia dos anys que duraven les obres. Domènech i Montaner va fer-se càrrec de les obres del Palau Montaner quan ja estava començat el projecte del 1889 de Domènech i Estapà, un arquitecte eclèctic del moment -que sense estil definit, feia revivals historicistes i que va deixar les obres per desavinences amb el propietari.
Mentre que la part del primer arquitecte es caracteritza per una gran simplicitat, la intervenció de Domènech i Montaner concentra al segon pis exterior una profusa decoració ceràmica i escultòrica, i a l’interior un recarregat programa decoratiu al hall d’entrada amb escalinata i passadís volat al primer pis, que en el seu dia presentava, a més de les escultures i el vitrall –resulta espectacular la gran claraboia del sostre-, una gran ornamentació a base de tapissos i tèxtils. Tots aquests elements decoratius van ser col·locats, després de la venda del palau, al Castell de Santa Florentina de Canet de Mar, molt especialment a la Sala del Tron, on encara es poden contemplar. L’espectacular decoració en dos nivells del hall, a l’estil de la sala principal d’un castell, recorda per la riquesa del treball de fusteria, les policromies i el barroquisme general, als treballs del Seminari Pontifici de Comillas.