La Garrotxa, és una comarca de paisatges volcànics, verds i molsuts, que entre d'altres riqueses ostenta la de ser bressol de l'important moviment paisatgístic de l'Escola d'Olot que va liderar en Joaquim Vayreda i Vila. A la capital, Olot, hi trobem el Museu Comarcal de la Garrotxa, on hi podem veure moltes pintures i escultures d’aquesta escola, així com objectes modernistes d’arts aplicades. Als carrers d’Olot també hi ha belles mostres de Modernisme, com les cases Gassiot i Pujador, o les escultures de Miquel Blay. Però la més destacada és la Casa Solà Morales.
Oficina de Turisme d’Olot
Francesc Fàbregas, 6
Tel.: 972 260 141
www.turismeolot.com
turisme@olot.cat
Passeig de Miquel Blay, 38
Com tot membre de la Renaixença catalana, Lluís Domènech i Montaner sentia una certa fascinació per les ciutats del nord de Catalunya, que eren considerades essència profunda i origen de la catalanitat. A la Casa Solà-Morales, Domènech i Montaner va experimentar com una aventura la fusió d’una casal senyorial del segle XVlll, ben barroca, amb l’arquitectura modernista més contemporània de principis del XX. Quan Joaquim Solà-Morales li va fer l’encàrrec de reformar casa seva, li va presentar una bellíssima façana de balcons barrocs amb esgrafiats obra de Francesco Barilli, un pintor italià que s’havia afincat a la ciutat. Domènech va saber potenciar aquests elements de la façana original, dissimulant amb l’arrebossat l’annexió d’una casa veïna, on hi va col·locar una tribuna molt decorada. Va ressaltar el conjunt amb unes cariàtides o escultures de dones sinuoses de gran bellesa, molt semblants a les que l’escultor Eusebi Arnau havia fet uns anys abans a la façana de la Casa Lleó i Morera, al passeig de Gràcia de Barcelona. Eusebi Arnau va col·laborar amb Domènech durant molts anys. De fet, Arnau s’havia iniciat en l’escultura al taller d’oficis i tècniques artesanals tradicionals que Domènech i Antoni M. Gallissà havien ubicat al Cafè-restaurant de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888 un cop acabada aquesta.
Les reformes que Domènech va fer a la casa d’Olot van durar tres anys i van modificar molt especialment la planta baixa, que va treballar amb pedra d’Avinyonet, tan fina com dura, amb les esmentades escultures i amb unes boniques reixes i baranes de ferro forjat a l’entresòl. Al primer pis hi destaca la ja mencionada tribuna, un dels trets definidors de l’edifici. Va coronar el conjunt amb una galeria porxada amb dotze columnes acabades amb capitell i arcs de mig punt, i barbacana decorada amb rajola de València de tons grocs.
Aquesta casa és privada i només es pot visitar un cop l’any, més informació a:
Ajuntament d’Olot
Passeig Bisbe Guillamet, 10
Atenció al ciutadà tel.: 972 279 101
www.olot.cat